لیزر موهای زائد در هفت حوض
fatemeh.elahi1402-09-13T01:31:38+03:30همهی ما دربارهی لیزر موهای زائد مطالبی شنیدهایم. گروهی از افراد بر این باورند که فرآیند لیزر موهای زائد هیچ فایدهای نداشته و عوارض بسیاری دارد و گروهی نیز معتقدند این فرآیند برای متوقف کردن رشد موهای زائد بدن، مناسب بوده و تاثیرگذار است. حال اگر قصد دارید دربارهی لیزر موهای زائد مطلبی جامع و کامل مطالعه کنید، و از کاربرد، مزایا، عوارض و سایر موارد مرتبط با لیزر موهای زائد، اطلاعاتی کامل داشته باشید به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطالب این صفحه همراه ما باشید
لیزر موهای زائد چیست و چگونه باعث از بین رفتن مو می شود؟
موهای زائد بدن، همان طور که از اسمش مشخص است، برای عموم ما، چیز خوشایندی نیست. هر کسی به روشی سعی می کند تا از شر موهای زائد بدنش خلاص شود. راه هایی زیادی مثل اصلاح کردن، استفاده از تیغ، اپیلاسیون یا استفاده از ابزارهایی مثل اپی لیدی و بند اندازها برای از بین بردن موهای زائد وجود دارد. اما استفاده از این روش ها گاهی اوقات می تواند خسته کننده باشد. به خصوص اینکه هر چند روز یکبار باید این پروسه تکرار شود. علاوه بر اینکه برخی از این روش ها، باعث ایجاد حساسیت، خارش، زخم یا واکنش های پوستی دیگر می شوند.
لیزر بدن یک روش پزشکی است که در آن، از پرتوی متمرکز شده از نور برای تضعیف یا از بین بردن ریشه موها استفاده می شود. پیگمنتی (رنگدانه) که در مو وجود دارد (ملانین) این نور را جذب می کند. سپس این نور جذب شده، تبدیل به گرما می شود. گرمایی که به کیسه های لوله ای شکل درون پوست (فولیکول مو) آسیب می رساند. این آسیب رشد مو را در آینده به تاخیر می اندازد یا به کل متوقف می کند. هرچند لیزر موهای بدن به طور موثری، رشد موها را به مدت طولانی به تاخیر می اندازد، اما عموما منجر به از بین رفتن دائمی موهای زائد نمی شود. برای اینکه در مرحله اول، موهای زائد از بین بروند، به چندین جلسه نیاز دارید. بعد از اینکه موها از بین رفتند، برای حفظ این نتیجه، لازم است در فواصل زمانی مشخص، ماهانه یا چند ماه یکبار، مجدد انجام دهیم.
معرفی انواع لیزر موهای زائد
لیزر روبی
به عنوان قدیمی ترین دستگاه لیزر موهای زائد (اولین دستگاه مورد تایید برای حذف موهای زائد)، روبی دستگاه است که دارای تحقیقات بالینی زیادی برای اثبات موثر بودن در حذف موهای زائد را دارا می باشد. از آن جایی که این دستگاه نسبت به دستگاه های دیگر، دارای بیشترین میزان جذب نور در ملانین است، برای موهای نازک و پوست و موهای تیره و روشن (تا تیپ پوستی دو) مناسب ترین گزینه است هر چند هنوز ثابت نشده است که بر موهای بلوند، قرمز یا خاکستری تاثیر چندانی دارد یا نه. به دلیل جذب بالای نور توسط ملانین، استفاده از لیزر روبی در پوست های تیره تر توصیه نمی شود، زیرا ممکن است باعث ایجاد تغییر رنگ پوست شود. هر چند امروزه دستگاه های جدیدتر و پیشرفته تر با تاثیر بهتر از روبی موجود می باشند.
طول موج لیزر روبی 694 نانومتر است.
نقطه ی ضعف لیزر روبی سرعت کمتر آن نسبت به دیگر مدل ها و همچنین ظرفیت درمانی کوچک آن است. این بدین معناست که برای دستیابی به نتیجه ای بلند مدت در مقایسه با دیگر لیزرها به جلسات درمانی بیشتری نیاز است.
مزایا لیزر روبی
- کاهش و از بین بردن دائم موهای زائد
- درد و ناراحتی به هنگام استفاده از این لیزر کمتر از انواع دیگر لیزرهاست.
- استفاده از سیستم و دستگاههای خنک کننده که خطر سوختگی و عوارض جانبی را کاهش میدهد.
- موهایی که پس از انجام درمان دوباره رشد میکنند معمولاً نازکتر و کم پشتتر هستند.
معایب لیزر روبی
- برای پوستهای تیره و برنزه مناسب نیست.
- درمان سطوح نسبتاً کوچک
- نرخ ارسال پالس کند که به معنی مدت زمان طولانیتر لازم برای درمان میباشد.
- قدیمی بودن روش و جایگزینی آن با روشهای جدیدتر و مؤثرتر
- خطر سوختگی، ایجاد آثار زخم، التهاب، سرخ شدگی و تغییر رنگ پوست
لیزر آی پی ال IPL
لیزرها از پرتو نور تک رنگ در یک طول موج استفاده می کنند، اما آی پی ال از پرتو نور چند رنگ، غیر متمرکز و دارای طیف گسترده برای تابش روی سطح پوست و هدف گیری ملانین استفاده می کند. آی پی ال قادر است نواحی بزرگ تر را با سرعت بیشتری هدف بگیرد این در حالیست که لیزر بیشتر بر روی نقطه ی خاصی تمرکز می کند.
به عنوان یکی از بی خطرترین روش های حذف موهای زائد در بازار، اثر گذاری آن بر روی پوست های تیره و در طولانی مدت، همانند لیزر نیست.
آی پی ال بر تیپ پوستی یک و دو اثر گذاری بیشتری دارد. در حالی که ادعا می شود برای تمام مدل پوست ها کاربرد دارد، اما نتایج حاصل در پوست های نوع دو به بالا زیاد مورد قبول نبوده است. دستگاه آی پی ال را می توان برای درمان موهای روشن استفاده کرد اما هنوز تحقیقاتی در رابطه با موثر بودن آن انجام نشده است.
معمولا نسبت به دیگر لیزرها ارزان تر است و درد کم تری دارد. نتیجه ی حاصل شده با این روش IPL نیز به خوبی لیزر نمی باشد. مهم ترین مزیت استفاده از آی پی ال این است که می توان علاوه بر حذف موهای زائد با تعویض فیلتر دستگاه به درمان عارضه های مختلف پوستی مانند پیگمانتاسیون، مشکلات عروقی پوست، آکنه و جوانسازی پوست نیز پرداخت.طول موج لیزر ای پی ال 1200 – 500 نانومتر است.
مزایای لیزر IPL
- میتواند بخشهای وسیعی از پوست را تحت درمان قرار دهد
- از لیزرهای دیگر به مراتب ارزانتر است
- ایجاد درد و ناراحتی در این روش کمتر از روشهای مبتنی بر استفاده از پرتو لیزر است
معایب لیزر IPL
- بیشتر برای درمان پوستهای روشن مؤثر است
- این فناوری قدیمی است و در حال حاضر از آن چندان استقبال نمیشود
- بهطور کلی میتوان آن را ضعیفتر و کم اثرتر از لیزر درمانی برای حذف موهای
- زائد دانست
لیزر دایود
لیزر دایود یکی از جدیدترین لیزرها در بازار می باشد. مانند لیزر الکساندرایت داری عمق نفوذ بالا در فولیکول مو می باشد، که موجب محافظت از پوست در برابر اشعه و در نتیجه درمانی بی خطرتر می شود. این ویژگی، لیزر دایود را برای پوست های تیره بی خطر می کند، هر چند از آن جایی که تحقیقات بلند مدتی درباره درمان پوست های تیپ 6 انجام نشده است، این لیزر برای پوست های تیپ شش توصیه نمی شود.
لیزر دایود با طول موج ۸۰۰ یا ۸۱۰ نانومتری عمل میکند. طول موج بالا، این امکان را به متخصص میدهد که به عمق بیشتری از پوست نفوذ کند تا از آسیب رسیدن به ملانین موجود در اپیدرم پوست جلوگیری به عمل آورد و به طور مستقیم، فقط فولیکول مو را مورد هدف قرار دهد.
از لحاظ علمی، طول موج بلندتر کمک میکند از آسیبهای پوستی و تغییرات رنگ دانهای که در انواع لیزر با طول موج کوتاهتر حاصل میگردد، پیشگیری شود. لیزر دایود، گزینه بسیار خوبی برای موهای ضخیم و تیره، به ویژه در ناحیه بیکینی محسوب میگردد. و مناسبترین لیزر برای تیپ پوستی ۴ میباشد.
لیزر دایود ثابت کرده که برای پوست های تیپ یک تا پنج نتایج بی خطر و فوق العاده ای بر جای می گذارد. جدید بودن این روش بدین معناست که هنوز تحقیقات کافی درباره ی نتایج آن در بلند مدت انجام نشده است. نتایج موجود نشان دهنده ی کاهش 70 درصدی موها پس از هجده ماه می باشد.
دایود برای پوست های روشن تا متوسط طراحی شده و بر روی موهای تیره و ضخیم بهترین تاثیر را می گذارد. توانایی آن برای پوشش نواحی بزرگ، آن را به انتخابی عالی برای کمر و ناحیه ی بیکینی تبدیل کرده است.
در مورد عوارض جانبی، حتی با وجود عمق نفوذ بیشتر، هنوز هم احتمال ایجاد هایپرپیگمانتاسیون و اسکار وجود دارد. در بیشتر موارد عوارض جانبی موقتی می باشند. البته عمق نفوذ زیاد باعث می شود درمان با این روش دردناک تر نیز باشد. احتمال ایجاد کهیر با لیزر دایود بیشتر از دیگر مدل ها می باشد.مزایای لیزر دایود
- طول موج بالاتر امکان نفوذ بیشتر در پوست را میدهد
- درمان بخشها و نواحی بزرگ در بدن
- بازیابی سریع
- درمان مؤثر پوستهای تیرهتر
- طول موج قابل تنظیم و در نتیجه انعطاف پذیری بالا
- کاهش احتمال آسیب رسیدگی به لایه اپیدرمیس پوست
معایب لیزر دیود
- میتواند باعث کهیر شود
- عوارض جانبی که ممکن است شامل سوختگی و تغییر رنگ پوست باشد
- عدم وجود مطالعات زیاد در مورد عوارض جانبی در طولانی مدت
لیزر موهای زائد برای چه افرادی مناسب است؟
برای اینکه بدانیم آیا لیزر موهای زائد برای شما مناسب است یا نه، باید مشاورهی پوست و بررسیهای پزشکی انجام شود. لیزر برای انجام کار به رنگدانه نیاز دارد، بنابراین روی موهای بلوند و قرمز تاثیر کمتری دارد و روی موهای خاکستری و سفید کار نمیکند! در چنین مواردی پیشنهاد میشود از الکترولیز که یک فرایند دائمی اما دردناکتر است و با چندین سوزن انجام میشود را امتحان کنید.
لیزر بر روی پوست های مختلف (در جدول بالا انواع پوست ها را مورد برسی قرار دادیم)، نتایج گوناگونی دارد و ممکن است در برخی از انواع پوست ها بهتر و زودتر نتیجه بدهد. معمولا افرادی که پوست های روشن با موهای تیره دارند، بهترین شرایط پوستی برای لیزر موهای زائد با قیمت مناسب را دارند. موهای بلوند، خاکستری، سفید و بور نمی توانند نور لیزر را به خوبی دریافت کنند، بنابراین شرایط پوستی برای لیزر موهای زائد را ندارند.
همچنین افرادی با پوست های تیره، کنتراست مورد نیاز جهت جذب پرتوهای لیزر با فولیکول مو را ندارند و نتیجه خوبی نیز نمی توانند بگیرند. همچنین افرادی که موهای ضخیم تری دارند، بهترین نتیجه را از لیزر موهای زائد می توانند بگیرند.
مراقبت های لازم بعد از لیزر موهای زائد
تا ۲۴ ساعت بعد از لیزر به هیچ عنوان موارد زیر را انجام ندهید
- استفاده از مواد شوینده در محل لیزر
- آرایش
- فعالیت بدنی شدید
- استفاده از دوش آب (بدون مواد شوینده در ۲۴ ساعت اول بلامانع است اما بهتر است انجام ندهید.)
- به مدت ۱۰ روز از تماس مستقیم با آفتاب بپرهیزید و هر ۴ساعت کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- از زمان لیزر به مدت ۳ روز کرم “زینک + بتامتازون” (برای نواحی بدن) و کرم “زینک + مومتازون” (برای نواحی صورت) را هر ۸ ساعت بزنید و از روز چهارم به بعد از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. دقت فرمایید کرم زینک را به نسبت یک سوم کرم های دیگر استفاده نمایید.
- در طی جلسات به هیچ عنوان پوست خود را برنزه نکنید (حمام آفتاب، سولاریوم و…) در صورت استفاده، حتما ما را در جریان قرار دهید.
- ریزش موها طی جلسات لیزر، در هر فرد متفاوت است، ممکن است پس از ۲۰ روز از جلسه اول و یا حتی ممکن است پس از جلسه دوم و سوم اتفاق بیوفتد (بدین معنی که در جلسات قبل ممکن است ریزش اتفاق نیفتد). این کاملا نسبت به شرایط پوست هر فرد متفاوت است. همچنین در صورتی که پیش تر در مرکز درمانی دیگری لیزر انجام داده اید الگوی ریزش مسلما نمی تواند مانند سابق باشد.
- در طی جلسات هر زمان موها رشد کردند فقط با تیغ آنها را بتراشید و به هیچ عنوان از بند، موچین و اپیلاسیون استفاده نکنید. (در غیر این صورت جلسات لیزر بعدی بی فایده خواهد بود)
- ممکن است دقیقا بعد از لیزر ریشه های سیاه رنگ مو را روی پوست خود ببینید که در واقع ریشه موی سوخته شده است و بعدا می ریزد.
- برای جلسه بعدی لیزر ۱ ماه بعد مراجعه کنید، مراجعه به موقع شما باعث جوابگیری بهتر و عدم افزایش جلسات خواهد بود.
- خانم های کمتر از ۵۰ سال که در نواحی صورت، دور سینه، شکم و کشاله ران موی زاید دارند باید حتما با پزشک کشاوره نموده و در صورت لزوم آزمایش هورمونی وسونوگرافی تخمدان انجام دهند.